HTML

Májusi eső 1.

2012.06.04. 01:37 Balatoni Furmint

Pontosan 2 hete nem írtam semmit, ami lustaság mellett hanyagságra is utal. Pedig megint kibontottunk pár finom tételt. Kiemelkedő ugyan nem volt közöttük, de hibás borba nem botlottunk szerencsére. Rövid leírások következnek.

Vylyan Boszorkány 2011
Villányt rendszeresen elkerülöm, nagyon ritkán emelek le a polcról bármit is a déli borrégió vörösei közül. Ez nagyrészt a pénztárcám szűkösségének tudható be, másrészt az olcsó portugeiserek nem villÁnyzonak fel. Fehérbort általában nem keresek - ezt is csak azért rendeltem, mert olaszrizling/rajnai rizling házasításról van szó, ami más vidékekről már lepett meg jó élményekkel. Gondolok itt Bussay doktor Esküvéjére, és az örök etalon Szeremley Rizlingre.

Ez egy hibátlanul elkészített reduktív teknó-ital. Szép tiszta illat, ananásszal citrusokkal, csillogóan tükrös, halvány sárga színnel, gyorsan forog a pohárban, és ugyanilyen jól csúszik. Túl sok gondolkodni valót nem kapunk, de üdítő frissessége bearanyozhatja a nyár szép pillanatait. 4 pont

Tűzkő Renana 2011
Ismét egy rajnai a világszerte ismert és elismert Antinori család bátaapáti birtokáról
Lelkesedésem hamar tovaszáll - sem az illat, sem az íz nem éri el a kívánt hatást. Picit szúrja az orrom (szénsav lehet), nem érzem a gyümölcs illatát, és az íze sem kellemes. Mondjam azt, hogy savanykás? Bizony túl sok van a savból, akárcsak a korábbi években. Próbáltam már párszor és mindig lelombozódtam. Ha 2011-ben sem sikerült, mit várjak más évjáratoktól? Nna mindegy... Nem pontozom.

(Másnap estére, ahogy az oxidáció hatására a savak tompulni kezdtek, a bor megnyílt, sokkal szebb arcát mutatta. Kaptam tőle déligyümölcsöket, őszibarackot, persze csak keveset. Végül majdnem elfogyott.) 

Szászi Endre Chenin Blanc 2008
Tegye fel a kezét, aki ezen kívül tud magyar chenin-ről! Köszönöm, várom az ajánlásokat.Témánál maradva Szászi Endre az egyik legkísérletezőbb hírű magyar borász hírében áll. Ahány dűlő és szőlőfajta, annyi bor - különböző kombinációban. Nem lehet véletlen ez a fajta sem, biztosan kedveli a gazda. Mint ahogy én is.

Jelen tételünk 2008-as évjáratú, tudtommal sauvignon blanc fajélesztővel erjedt szárazra. Savszerkezete 4 éves kora ellenére is feszes, erős kezekben tartja a bort. Az idő nem vette el fiatalságát, sőt. Színe halványan aranylik, citrusos tónusokkal villog, illata vonzóan gyümölcsös. Íze ropogós, a fehér húsú gyümölcsök itt is visszaköszönnek. Szerettem, ahogyan vibrált a nyelvemen, nagyon jó volt inni.

Ez sem egy bonyolult bor. A Vylyannal összemérve nem tudok győztest hirdetni, a ritkasága miatt talán ezt választanám legközelebb.

Folyt. köv.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonifurmint.blog.hu/api/trackback/id/tr874532811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása